Češki Jezik

Na raspolaganju smo
Vam za:


Prevod sa overom sudskog tumača za češki jezik

Prisustvo sudskog prevodioca za češki jezik (izlazak na teren)

h

Lektura i korektura teksta koji je na češkom jeziku

w

Konsekutivni i simultani prevod

i

Prevod sa češkog na srpski jezik

i

Prevod sa srpskog na češki jezik

i

Prevod sa češkog na drugi strani jezik

i

Prevod sa drugog stranog jezika na češki jezik

U prevodilačkoj agenciji Klik do prevoda angažovani su prevodioci i sudski tumači sa višegodišnjim iskustvom koji prate nove trendove u prevodilačkim vodama, koriste prevodilačke alatke (CAT tools) i spremni su da izlaze u susret i najsloženijim zahtevima klijenata.

Istorija češkog jezika

Češki jezik spada u grupu zapadnoslovenskih jezika. Češki jezik (čeština ili český jazyk) je službeni jezik 10,5 miliona stanovnika Češke.

Kao i svaki slovenski jezik, češki je nastao širenjem pismenosti braće Ćirila i Metodija. Među zapadnoslovenskim jezicima, češki ima najdužu književnojezičku tradiciju, još od srednjeg veka predmet je brojnih opisa, počevši od Jana Husa, preko J. A. Comeniusa, J. Dobrovskoga pa do Praškoga lingvističkog kruga u 20. veku. Istorijski razvoj češkog jezika deli se na četiri razdoblja: pračeški (od kraja 10. do sredine 12. veka), staročeški (od sredine 12. do 15. veka), srednjočeški (od 16. do 18. veka) i novočeški (19. i 20. veka).

Kroz različita istorijsko-politička dešavanja, menjale su se i prilike za razvoj jezika, a nakon poraza Austro-Ugarske u I svetskom ratu, stvorena je država Čehoslovačka, sa zajednički usvojenim čehoslovačkim jezikom. Po stvaranju Republike Čehoslovačke, književnost se razvija pod uticajem zapadnoevropskih književnosti. Čehoslovačka je 1. januara 1993. godine sporazumno podeljena na Češku i Slovačku, procesom koji su zapadni mediji nazvali “Plišani razvod”. Od 2004. godine, Republika Češka je članica Evropske unije.

Kontaktirajte Nas


Sa overom sudskog tumača